V období 16.12.2024 - 3.1.2025 probíhá vánoční přestávka - na tyto dny menu nepřipravujeme. V případě objednávky do pátku 13.12.2024 poskytujeme zvýhodněnou cenu i na kratší období než 20 dní - platné pro všechny programy. Dárkové poukazy budou brzy k zakoupení.
Na termín 6.1.2025 přijímáme objednávky již nyní a budeme se na Vás opět těšit.

Více

Luštěniny ve výživě

Čočka, fazole, hrách, cizrna a mnohé další jsou zástupci potravinové skupiny luštěniny. Tyto potraviny  by měly být v jídelníčku zastoupeny alespoň 2x týdně

Luštěniny ve výživě

Čočka, fazole, hrách, cizrna a mnohé další jsou zástupci potravinové skupiny luštěniny. Tyto potraviny  by měly být v jídelníčku zastoupeny alespoň 2x týdně. Bohužel, díky své schopnosti způsobovat plynatost, jsou často ve stravě vynechávány.

Luštěniny jsou známé jako potraviny prostého lidu. Vzhledem k vysoké výživové hodnotě, snadné dostupnosti a velmi nízké ceně jsou oblíbené u lidí s nízkým příjmem v rozvojových zemích. Představují totiž nejlevnější a zároveň nejbohatší zdroj bílkovin, který může sloužit jako náhrada masa a ostatní potraviny živočišného původu. Krom vysokého obsahu bílkovin, jsou luštěniny také významným zdrojem vlákniny, která podporuje činnost střev, působí preventivně proti zácpě, zubnímu kazu a zvyšuje pocit sytosti. Z vitaminů a minerálních látek jsou bohaté především na vitaminy skupiny B (krom vitaminu B12), železa, vápníku, zinku a hořčíku.Kvůli schopnosti způsobovat plynatost jsou luštěniny bohužel často odmítány. Viníky jsou nestravitelné oligosacharidy obsažené ve slupce. Tento problém lze však překonat vhodnou kulinární úpravou, například dostatečně dlouhým namáčením luštěnin ve vodě (přes noc) se rozpustné oligosacharidy vyluhují do vody, ta se poté slije a luštěniny se uvaří v nové vodě. Negativní stránkou tohoto postupu mohou být ztráty vitaminů skupiny B. Proto další možností může být naklíčení luštěnin. Zde je však potřeba dbát na hygienické podmínky, neboť může hrozit riziko pomnožení mikroorganizmů. Proto naklíčené luštěniny je vhodné před konzumací ještě povařit. Jak luštěninami obohatit kuchyni? Mezi oblíbené pokrmy patří čočka na kyselo a chilli con carne. Mimoto lze luštěniny použít do zeleninových salátů (například brokolicový salát s cizrnou, fazolový s křenem), pro přípravu hutných polévek, ale i pomazánek nebo dokonce dezertů (například fazolové brownies).

Nastavení soukromí a cookies

Souhlasem se sdílením dat nám poskytnete informace, které potřebujeme pro zlepšování, analýzu a marketing napříč těmito webovými stránkami. Dále souhlasíte s předáním údajů třetím stranám a mimo EU. Prohlašujeme, že Vámi poskytnuté informace jsou zabezpečeny proti zneužití.

Nastavení soukromí a cookies

Souhlasem se sdílením dat nám poskytnete informace, které potřebujeme pro zlepšování, analýzu a marketing napříč těmito webovými stránkami. Dále souhlasíte s předáním údajů třetím stranám a mimo EU. Prohlašujeme, že Vámi poskytnuté informace jsou zabezpečeny proti zneužití.

Dejte nám prosím vědět, která data nám a našim partnerům dovolíte zpracovat.


Technická data

Trvale zapnuto

Webové stránky potřebují technická data pro správné fungování. Bez těchto dat by nebylo možné například vyhledávat, přehrát video nebo dokončit objednávku v e-shopu.

Analytické a statistické údaje

Analytické a statistické údaje nám pomáhají pochopit, jaké funkce jsou vaše oblíbené, co nám na webu nefunguje, jaké zařízení pro prohlížení stránek používáte a mnoho dalších.

Marketingové údaje

Marketingová data nám prozradí, na které reklamy jste klikli nebo jak jsou naše kampaně na sociálních sítích úspěšné.