V minulém článku jsme si řekli, co je to vláknina a jakou úžasnou úlohu v lidské výživě zastává. Ačkoliv by se mohlo zdát, že jsme všechnu chválu již vyčerpali...kdepak, ještě jednu zajímavost tady mám. Věděli jste, že vláknina je šikovným pomocníkem při hubnutí? Je to vlastně takový ochránce proti přežírání. Totiž, díky vysoké schopnosti vázat na sebe vodu zvětšuje svůj objem ve střevě, čímž zvyšuje a prodlužuje sytící efekt stravy a brání tak neustálému nakládání si na talíř.
Že vláknina (zejména v obilovinách a výrobcích z nich, ovoci a zelenině) podporuje funkci střev u dětí i dospělých již řečeno bylo. Aby to tak bylo, je zapotřebí sníst alespoň 25 g vlákniny denně. Nejméně toto množství dle WHO snižuje riziko vzniku zácpy a může působit jako prevence rakoviny tlustého střeva. Také snižuje riziko vzniku nadváhy a obezity, diabetu typu 2 a kardiovaskulárních onemocnění.
Co musíme sníst, abychom docílili denního doporučeného příjmu vlákniny? Pro ukázku: například 1 porce jablka nebo banánu obsahuje cca 2,3 g vlákniny, 100 g brokolice 4,1 g, 100 g rajčat (jeden větší kus) asi 1,6 g, 100 g fazolí 37 g a 100 g běžného celozrnného pečiva obsahuje 8,2 g vlákniny. Jednoduše řečeno, je důležité dbát na pestrý jídelníček.
Jsou mezi námi však i takoví, kteří se cpou vlákninou od rána do večeře, a přesto trpí zácpou. Je to možné? Ano je, při nadměrném příjmu vlákniny je důležité dbát také na dostatečný pitný režim, nejlépe v podobě v podobě čisté vody nebo neslazeného čaje.
Zdroje:
Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal [online]. 2010, 8(3), - [cit. 2018-04-03]. DOI: 10.2903/j.efsa.2010.1462. ISSN 18314732. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.2903/j.efsa.2010.1462
BARBARA, F.H. Dietary fibre and mineral bioavilibity. Nurririun Research Reviews. 1989, 2, 133-147.
Birkett AM, Jones GP, de Silva AM, Young GP and Muir JG, 1997. Dietary intake and faecal excretion of carbohydrate by Australians: importance of achieving stool weights greater than 150 g to improve faecal markers relevant to colon cancer risk. European Journal of Clinical Nutrition, 51, 625-632
A ZASE TA VLÁKNINA
Díky vysoké schopnosti vázat na sebe vodu zvětšuje svůj objem ve střevě, čímž zvyšuje a prodlužuje sytící efekt stravy a prodlužuje...